Alsasky koláč

Těsto: 150 g hladké mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 40 g moučkového cukru, špetku soli, 1 lžičku vanil.cukru, 75 g tvarohu, 2 PL mléka, 3 PL oleje
Obložení: 1 kg jablek, 2 PL citr.kury, 100 g kryst.cukru, 3 vejce, 125 ml šlehačky, 1 PL moučkového cukru
Mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr smícháme, vysypeme na pracovní desku a uprostřed vyhloubíme jamku. Do ní dáme tvaroh, olej, mléko, vanil.cukr a vše spolu zpracujeme na těsto.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na kruh a přeneseme do formy. Troubu vyhřejeme na 180 C. Jablka očistíme, překrojíme na čtvrtky, zbavíme jádřince, na oblé straně po délce jemně několikrát nakrojíme a pokapeme citr.šťávou. Připravené jablka poklademe oblou stranou nahoru na těsto.
Vejce, cukr a smetanu dáme do mísy a utřeme. Vejčité směs nalijeme na těsto s jablky, formou jemně pohybem, aby se směs rovnoměrně rozložila. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 min. Hotový koláč po upečení posypeme kryst.cukrem.
Kynutý koláč bez kynutí, Koláč müsli, Jablkový koláč, Rychlý koláč z jablek, Mražený koláč