Knedlíky se šodó

Potřebujeme:

4 porce
Těsto: 1 kostku droždí (42g), 250 ml mléka, 1 lžičku kryst.cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 3 lžíce oleje, 200 g švestkových povidel, 1 lžička soli
Sodou: 250 ml bílého vína, 4 žloutky, 70 g krupicového cukru, 1 balíček vanil.cukru, moučkový cukr na posypání, 100 g másla na polití

Jak na to:

Z droždí, mléka a cukru připravíme kvásek, přidáme mouku, sůl, olej, vejce a zpracujeme těsto, které necháme kynout asi 40 min.
Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky, z nichž vytvarujeme placky tlusté 0,5 cm. Naplníme jejich švestkovými povidly a formujeme knedlíky.
Knedlíky spaříme postupně v utěrce nad párou 10 až 15 min (podle velikosti). Víno, žloutky, krupicový a vanil.cukr šleháme nad párou až do zhoustnutí.
Hotové knedlíky zalijeme sodou, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkového cukru.

Podobné recepty:

Jednoduché buchtičky se šódo, Buchtičky se šodo, Plněné bramborové knedlíky, Tvarohové knedlíky se skořicí, Vínové šodó