Štrúdl se zelím

30.1.2012
Potřebujeme:

6 porcí
Těsto: 1 kg brambor, 500 g polohrubé mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 50 g změklého másla, 2 lžíce mléka, špetku soli
Náplň: 100 g másla, 1 kg bílého zelí, 1 středně velkou cibuli, 1 lžíce hladké mouky, 3 PL octa, 4 lžíce kryst.cukru, 1 lžička soli, hrst rozinek, pepř, kmín, 1 žloutek, 100 g mandlových lupínků

Jak na to:

Brambory uvaříme ve slupce, necháme 2 hodiny chladnout, pak je oloupeme a prolisujeme.
K bramborám prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme máslo, mléko a špetku soli. Vypracujeme polotuhé těsto a necháme ho odpočinout.
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Zelí očistíme, omyjeme a nakrájíme na jemné nudličky. V hrnci zahřejeme máslo a opečeme na něm cibuli a zelí. Podusíme asi 5 min, zaprášíme moukou a podlijeme trochou vody. Přimícháme i rozinky a ještě 15 min povaříme. Na závěr dochutíme octem, pepřem, kmínem, cukrem a solí.
Troubu předehřejeme. Těsto rozválíme na pomoučněném vále asi na 5 mm silný plát. Zelí rozetřeme na připravené těsto.
Potřené těsto srolujeme jako závin. Plech vyložíme papírem na pečení, přeneseme na něj závin, potřeme ho žloutkem, posypeme mandlemi a upečeme v troubě vyhřáté na 200 C.

Podobné recepty:

Štrůdl trochu jinak, Štrúdl z piva, Plňená roláda, Rychlá pochoutka, Štrúdl