Jablkové páj

13.3.2012
Potřebujeme:

300 g hladké mouky, 130 g margarínu, 70 g moučkového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 1 celé vejce, citronovou kůru, vanil.cukr, 2-3 lžíce smetany nebo vody, čtvrt balíčku prášku na pečení, trochu mléka na potření koláč
Náplň: 750 g jablek, 70-100 g cukru, skořici

Jak na to:

Do hladké mouky přidáme prosátý cukr s práškem do pečiva, sekané máslo, špetku soli, žloutek, vejce, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr. Přidáme tolik smetany nebo vody, aby bylo těsto spojené a hladké.
Vymícháne těsto rozdělíme na poloviny a dáme do chladu odpočinout. Mezitím si připravím jablka. Očistíme a nastrouháme je. Do nastrouhaných jablek dáme cukr, skořici a vymícháme. Cukr přidáme podle toho jaké kyselé jsou jablka. Do nádivky můžeme přidat rozinky nebo sekané (mleté) ořechy.
Polovinu těsta rozválíme na velikost plechu a pomocí válečku ho přeneseme na plech. Těsto by mělo být rozválené asi na 0,5 cm.
Na první polovinu těsta rozetřeme jalbkovou nádivku. Na to dáme rozválené druhou část těsta a okraje přitiskneme. Vrch koláče potřeme mlékem a dáme péct. Pečeme asi 25 min ve vyhřáté troubě.
Upečený posypeme vanilkovým cukrem nebo práškovým cukrem.

Podobné recepty:

Jablkové knedlíčky, Hovězí páj se zeleninou, Glazované kolečka jablek, Jablkové pyré, Ovocný paj