Bramborová kaše

4 středně velké brambory, 250 ml mléka nebo smetany na vaření, 20 g másla nebo rostlinného tuku, špetku soli, pepř
Jak na to:Brambory oloupeme, rozčtvrtíme, dáme do velkého hrnce se slanou vodou a uvedeme do varu. Potom teplotu snížíme a necháme pomalu vařit 30 až 35 min doměkka. Mléko nebo smetanu zahřejeme až do varu, pak složíme ze sporáku a odstavíme.
Brambory necháme okapat a dáme do mísy. Pomačkáme je vidličkou, přičemž postupně přidáváme máslo a horké mléko, dokud kaše nezíská správnou konzistenci. Bouličky rozmícháme dohladka. Dochutíme solí a pepřem.
Zapečená bramborová kaše, Kedlubnová omáčka s bramborami, Obilná kaše s ovocem, Čtyřbarevný bramborová kaše, Rarášci