Moravské koláčky

Potřebujeme:

na 2 plechy a cca asi 40 koláčů
1 kostku droždí 42 g, 600 g hladké mouky, 100 g krupicového cukru, 120 g másla, 250 ml vlažného mléka, 2 žloutky, citronovou kůru, 1 KL soli
Náplň: tvaroh, rozinky, vanilkový cukr, lžičku vanilkového pudinku, povidla, rum
Sypání: 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce másla

Jak na to:

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme nakynout kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, citrónovou kůru, sůl, žloutky a vlažné máslo.
Přilijeme kvásek, vypracuje hladké nelepivé těsto a přikryté ho necháme při pokojové teplotě asi 20 min kynout.
Z vykynutého těsta vykrojíme lžící asi 40 kousků a na pomoučněném vále je upravíme na hladké kuličky, které ukládáme kousek od sebe na plech vymazaný máslem. Koláčky uprostřed protlačíme tak, aby okraje byly vyšší.
Naplníme je tvarohovou náplní, ozdobíme marmeládou, drobenkou a necháme odpočinout v teple asi 20 minut.
Pak koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 12-15 minut při teplotě 180 C.

Tvarohová náplň: Rozdrtíme tvaroh s cukrem, pudinkovým práškem a přidáme oprání rozinky (vsypeme do vroucího rumu a necháme nabobtnat).

Sypání: Mouku, cukr a máslo ve stejném poměru rozdrobíme mezi prsty a dáme vychladit.

Podobné recepty:

Špagety na kari, Nekynuté koláčky, Linecké koláčky, Pastevecká kýta, Pestré toasty