Mramorový koláč

250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 240 g cukru moučka, 150 ml oleje, 100 ml horké vody, kakao
Krém: 2 šlehačky, 2 čokolády na vaření, ztužovač šlehačky
Ušleháme bílky s polovinou cukru (120 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru. Můžete přidat vanilkový cukr. Postupně přilévejte olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vodou. Nakonec vmíchejte sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehaly bílku a přidáme kakao. Do vymazané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto stále opakujeme až do spotřebování celého těsta. Nemícháme.
Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Po upečení koláč ihned vyklopte, tím se bublina, která se může ve středu vytvořit, vyrovná.
Krém: nalámeme čokoládu do šlehačky a zahřejeme, postupně mícháme. Necháme vychladnout, a pak vyšleháme se ztužovačem.
Koláč rozkrojíme dvakrát, na spodní dáme marmeládu a banány na kolečka (nemusí být), na horní krém. Celý koláč pak polijeme čokoládou nebo ozdobíme jinak podle vlastní fantazie.
Zmrzlinová bábovka, Kynutý koláč bez kynutí, Koláč müsli, Jablkový koláč, Rychlý koláč z jablek