Jihoslovanské koláče slané

Potřebujeme:

400 ml mléka, 1 kvasnice (40g), 3 PL kryst.cukru, 500-600 g polohr. mouky, 2 lžičky soli, 100 ml oleje
Krém: 3/4 Hery, 2 žloutky, 2 lžičky soli

Jak na to:

Mléko zahřejeme, dáme do mísy, rozmícháme v něm cukr, kvasnice a 2 PL mouky. Necháme 10-15 minut odstát. Pak přidáme sůl, olej, postupně přidáváme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme ho a necháme nakynout.

Připravíme krém: Změklou Heru dohladka rozmícháme se žloutky a solí. Když je těsto pěkně vykynuté, rozdělíme ho na poloviny a každou rozválíme asi na 1 cm. Každou natřeme krémem a svineme do rolády. Povrch rolád také potřeme krémem. Nakrájíme šikmým řezem na trojúhelníky.
Posypeme sezamem, příp. mákem, kmínem nebo jakýmkoli jiným posypem. Poklademe na suchý plech a pečeme při 185-190 C, dokud nejsou zlatavé.

Tip: Pokud si krém rozdělíte na dvě poloviny a do jedné přidáte prolisovaný česnek, můžete dělat polovinu česnekových koláčů.

Podobné recepty:

Jihoslovanské koláče, Slané sušenky s rokfortovým krémem, Těsto na kynuté koláče, Sušenkové jednohubky, Slané sušenky se sýrem a olivami