Žemlovka

Potřebujeme:

10 rohlíků, cca 4 dcl mléka, 3-4 větší jablka, 1 vanilkový cukr, 1 skořicový cukr, máslo

Jak na to:

Rohlíky si nakrájíme. Každý rohlík rozkrojíme na 4 části, nejprve na polovinu a pak každou polovinu ještě podélně. Připravíme si jablíčka a to tak, že je jen rozkrojíme a vyjmeme jádřinec.
Formu pořádně vymažeme máslem (nešetříme).
V nádobě si ohřejeme mléko, přidáme vanilkový cukr a nakrájené rohlíky po jednom v mléce namočíme. Trošku vyždímáme a ukládáme do formy těsně vedle sebe (rozkrojenou stranou nahoru).
Pak přímo na rohlíky krájíme jablíčka na plátky a ukládáme asi ve dvou vrstvách. Posypeme skořicovým cukrem (podle chuti). Postup s namáčením a ukládáním rohlíků zopakujeme. Rozdíl je jen v tom, že jejich tentokrát ukládáme řezaného stranou směrem dolů. Takto uložené pořádně a silně po celém povrchu přitlačíme, můžeme ještě polít 2-3 lžícemi mléka, přitlačíme a na vrch dáme plátky másla.
Pečeme při teplotě asi 180 stupňů cca 20 minut. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Žemlovka, Cyklistická žemlovka, Tvarohová žemlovka, Žemlovka, Špenátová žemlovka