Jablečník

23.7.2012
Potřebujeme:

600 g hladké mouky, 5 žloutků, 400 g margarínu (másla), 1 kypřící prášek, 120 g moučkového cukru, 6 lžic studené vody
Náplň: 6 větších jablek, 250 g moučkového cukru, ořechy (hrst, ale nemusí být), skořice a 1 vejce na potření

Jak na to:

Mouku, kypřící prášek, žloutky, nastrouhaný margarín (máslo), cukr a vodu spolu vypracujeme na těsto. Rozdělíme ho na 2 přibližně stejné části. Plech nahrubo vymastíme, ale nemučil.
Jednu část těsta vyválíme na pomoučněném vále do velikosti plechu a dáme do předehřáté trouby na 180 °, asi na 8-10 minut. Zatím uděláme nádivku. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle a smícháme s cukrem, skořicí a příp. i hrstí ořechů posekaných, pomletých nebo jinak upravených.
Vybereme předpečené těsto, dáme na něj náplň a rovnoměrně ji rozetřeme. Druhou část těsta také vyválíme do velikosti plechu, položíme na náplň a vrch potřeme rozšlehaným vejcem. Vrch mírně propícháme vidličkou a dáme péct do trouby (vyhřátá na 180 ° stupňů), asi na 30-40 minut.
Upečený posypeme moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Jablečník, Jablečník z křehkého těsta, Jablečník z křehkého těsta, Jablečník, Rychlý jablečník