Sýrovo-mrkvový slaný koláč

29.5.2012
Potřebujeme:

Těsto: 250 g polohrubé mouky, sůl, trocha cukru, 1 vajíčko, 125 g másla nebo margarínu
Náplň: asi 500 g vařené mrkve
Sýrová omáčka: kysaná smetana, 3-4 vajíčka, sůl, pepř, sušené bylinky (bazalku, petrželku, muškátový oříšek a pažitku), čerstvé bylinky (šalvěj, troška rozmarýnu, a petrželku), 250 g tvrdého sýru

Jak na to:

Nejprve si dejte uvařit mrkev do slané vody. Na vál prosejeme mouku, přidáme sůl, trochu cukru, vejce a máslo. Prohněťte hladké těsto. Těsto nechte chvilku odležet. Potom vyválíme těsto na velikost formy s vyvýšeným okrajem.
Vyválené těsto přeneste do formy, ucapkajte, poodrezujte okraje, které vystavují. Seříznuté okrajte nevyhazujte. Popichajte vidličkou a dejte na půlhodinku do ledničky. Uvařenou mrkev sceďte, nechte vychladnout a nakrájejte na proužky.
Na těsto ve formě vysypte trochu strouhanky. Poklademe mrkev
a přichystejte si sýrovo-smetanovou směs: Do mísy dáme zakysanou smetanu, do toho 3-4 vajíčka, sůl, pepř a všechny bylinky výše zmiňované. Přidáme strouhaný sýr a dobře promícháme. Směs nalijeme na mrkev.
Posypeme čerstvými bylinkami, sušené jsme dali do smetany. Na vrch koláče nastrouháme zbytky ukrojený cesta. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů asi 35-40 minut.

Podobné recepty:

Slaný cuketový koláč, Mrkvový koláč, Cuketový slaný koláč, Mrkvový koláč, Mrkvový koláč