Žemlovka

Potřebujeme:

1 vánočka, 5 středně velkých jablek, 250g tvarohu, 2 celá vejce, 2 bílky, 2 vanilkové cukry, krystál.cukr, 1 skořicový cukr, 3-4 dcl mléka, máslo, 1-2 PL rozinek, trocha strouhanky

Jak na to:

Vánočku si nakrájíme asi na 1,5 cm silné plátky. Formu vymažeme máslem a posypeme trochou strouhanky. Mléko vlijeme do hrnce, přidáme asi 1 PL másla, 1 vanilk.cukr a jedno žloutek. Pořádně promícháme a necháme trochu ohřát, aby bylo mléko vlažné. Do tvarohu přimícháme 1 vanil.cukr, 1 žloutek, 1-2 PL cukru, 1-2 lžíce rozinek. Vánočku namáčíme do mléka (tak aby se vánočka nasákla, ale ne příliš, aby se nerozpadala) a ukládáme na pekáč. Rozetřeme tvaroh a nastrouhané jablka. Poprášíme skořicovým cukrem a opět dáme vrstvu vánočky. Zakryté dáme do vyhřáté trouby na 200 stupňů, cca 20-25 minut. Potom sejmeme alobal a pečeme asi 5 min. aby povrch trochu skřupavěl. A na závěr navrstvíme ještě vyšlehaný sníh, do kterého jsme přimíchali asi 1-2 lžíce kryst.cukru, a necháme péct asi tak 5 min, dokud povrch nechytí zlatavě-hnědý nádech.

Podobné recepty:

Žemlovka, Cyklistická žemlovka, Tvarohová žemlovka, Žemlovka, Špenátová žemlovka