Kapustový nákyp se smetanou

Potřebujeme:

hlávka kapusty, zakysaná smetana, 3 vajíčka, sůl, kmín, olej a strouhanka na dno formy
Příloha: dušené brambory

Jak na to:

Z kapusty oberte o všechny listy, omyjte je pod tekoucí vodou a ve velkém hrnci uvařte. Pokud se obíráním listu dopracujete do středu, nakrájejte kapustu na silnější plátky a uvařte je v celistvém stavu. Nevařte kapusta dlouho, jen tak, aby byly nejhrubší listy měkké. Dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložte alobalem, aby nevytékala smetana s vajíčky přes spáry ve formě. Na spodek dejte trochu oleje. V misce si rozmíchejte kysanou smetanu s třemi vajíčky, osolte, opepřete a dovaříme všechny listy. Uvařené listy kapusty vyjměte z hrnce a nechte okapat na čisté utěrce. Pak začněte překládat kapusta s kyselou smetanou. Na spodek dejte kapustové listy, na to dejte 2-3 lžíce zakysané smetany rozmíchané s vajíčky a opakujte postup, dokud nebude nákyp až po vrch formy (pokud máte v lednici tvrdý sýr, klidně nastrouhejte sýr mezi jednotlivá patra kapustové nákypu). Vrch oblijte zbylou smetanou, zakryjte alobalem a upečte. Pečeme asi hodinu při teplotě 220 stupňů. Pak necháme vychladnout. Formu s upečeným kapustová nákypů obraťte dole tlamou, odstraňte odnímatelný okraj a zbavte se alobalu. Ozdobte čerstvou zeleninou a posypte bylinkami. Polo-vychlazenou krájíme jako dort a podáváme s dušenými bramborami.

Podobné recepty:

Citrónový nákyp, Nákyp z jablek a banánů, Rýžový nákyp, Květákový nákyp se šunkou, Těstovinový nákyp s tvarohem