plněná vepřová pečeně

Potřebujeme:

600 g vykostěné vepřové pečeně, 100 g sušených švestek (nebo čerstvých), 2 jablka, 1 PL citronové šťávy, citronová kůra, sůl, pepř, 6 PL oleje, 2 dcl bílého vína, 500 g brambor, 2 PL cukru, 5 PL másla, 100 g smetany 1 PL rybízového džemu, petrželka na ozdobu

Jak na to:

Vypeckované švestky povaříme asi 30 min., Nakrájíme je a 2 kousky odložíme. Do masa nařízneme otvor, který naplníme švestkami, jablkem a citronovou kůrou. Opečeme na 2 lžících rozpáleného oleje (stačí opéct spodní část). Podlijeme vínem a dáme zapéct na 180 C na 1 hod. Občas podlijeme bujónem nebo vodou. Brambory uvaříme v osolené vodě. Cukr zkaramelizujeme, přidáme 4 lžíce oleje a brambory v tom obalíme. Pečeni osolíme, opepříme, přilijeme k ní smetanu a povaříme 5 min. Zahřejeme si máslo, jablko nakrájíme na měsíčky, švestky na čtvrtiny, přidáme džem, víno a krátce podusíme. Maso servírujeme obložené bramborami a ovocem a dozdobíme je nasekanou petrželkou.

Podobné recepty:

Vepřová kýta v žampionové-rajčatové omáčce, Vepřová panenka plněná brynzou, Bleskový pekáček, Zavařené maso, Plněná vepřová svíčková