Telgartský svatební koláč

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, 0,5 l mléka, kostka droždí, 1 HR krystalového cukru, 3 vejce, rozinky, tuk na vymazání plechu, špetka soli

Jak na to:

Do mouky přisypeme cukr, osolíme špetkou soli, vložíme předem připravený kvásek, namočené rozinky a přidáme vlažné mléko. Během hnětení dle potřeby přidáme 2 žloutky. Těsto pořádně prohněteme a necháme nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejné části, které samostatně vyvalíme a spleteme do copu. Uložíme na vymazaný plech dokola tak, aby se spojili konce. Potřeme rozšlehaným vejcem, necháme podkynout a vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 240 C asi 10 min, pak zmenšíme teplotu na 200 C a dopečeme asi 50 min do zlatová.

Podobné recepty:

Jurské svatební palačinky, Kynutý koláč bez kynutí, Svatební koláčky, Koláč müsli, Jablkový koláč