Hodové koláče
250 ml mléka, 1 kostku kvasnic, 1 PL krystalového, cukru, 100 g másla nebo rostlinného tuku, 600 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 dcl oleje, 1 vejce, půl KL soli, tuk na vymazání plechu, vejce na potření náplně
Tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu, 1 žloutek, 80 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 PL rozinek, citrónovou šťávu
Maková náplň: 200 g máku, 250 ml mléka, 80 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, špetku mleté skořice, citrónovou šťávu
Povidlové náplň: 200 g švestkových povidel, 1 vanilkový cukr, špetka mleté skořice
Z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Přidáme vejce, rozehřátý tuk, olej, sůl a nakonec mouku smíchanou s kypřícím práškem. Zpracujeme těsto a necháme vykynout asi 30 minut. Těsto rozdělíme na 2 díly, každý rozválíme asi na tloušťku 1,5 cm. Větším sklenicí vykrajujeme kolečka, prsty jim vytvarujeme zvýšené okraje, aby nám nevytekla nádivka. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a koláče zdobíme nádivkami.
Tvarohová náplň: Tvaroh smícháním se žloutkem, cukry, přidáme opláchnuté rozinky a dochutíme citrónovou šťávou.
Maková nádivka: Mák umeleme, zalijeme mlékem a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Přidáme ostatní a necháme vychladnout.
Povidlové nádivka: Všechny suroviny smícháme.
Koláče dozdobíme podle fantazie.
Těsto na kynuté koláče, Chodské koláče, Moravské koláče, Kroucené koláče, Čokoládová poleva