Čajkovského štrúdl

18.6.2012
Potřebujeme:

3 - 4 HR hladké mouky, 1 HR teplé vody, 1 vejce, trochu oleje, nádivka, 1 vejce na potření
Náplň: 2 tvarohy, 2 žloutky, 2 bal. vanilkového cukru, rozinky, citronová kůra, 2 lžíce krystalového cukru, 1 - 2 kg jablek, 3 HR mletých vlašských ořechů, 2 HR krystalového cukru, skořice, olej

Jak na to:

Do prosáté mouky přidáme vejce, trochu oleje a teplou vodu a vypracujeme na vláčné těsto a zakryjeme. Nastrouháme jablka a umeleme ořechy. Na stůl si dáme čistý ubrus nebo plachtu. Pomoučníme a do středu položíme těsto. Rozválíme a pokračujeme vytahováním rukama k okrajům stolu. Když je celý stůl překrytý těstem, přesahující kraje odstraníme. Na kraj delší strany stolu dáme nádivku, kterou připravíme vymíchání tvarohu, vanilkového cukru, žloutků, nastrouhané citronové kůry a krystalového cukru. Na závěr přidáme opláchnuty rozinky. Na celou plochu rovnoměrně rozvrstvíme ořechy, jablka, krystalový cukr. Pokapeme olejem a posypeme skořicí. Okraje těsta přehneme a kroutí pomocí ubrusu od tvarohové náplně až k druhému okraji. Plech potřeme olejem a přeložíme něj hotovou štrúdl. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 200 - 220 * C.

Podobné recepty:

Štrůdl trochu jinak, Štrúdl z piva, Rychlá pochoutka, Štrúdl, Jablečno - banánová štrúdl