Kuře s chlebovou omáčkou

Potřebujeme:

1 kuře, 1 citron, 4 lžíce olivového oleje, sůl, grilovací koření a bylinky
Chlebová omáčka: 6 dcl mléka, 1 nastrouhaná malá cibule, mletý hřebíček, bobkový list, 75 g strouhanky z bílého pečiva, 25 g másla, muškátový ořech
Druhá omáčka: 2 lžíce hladké mouky, 3 dcl kuřecího vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 3 dcl kuřecího vývaru

Jak na to:

Kuře přelijeme olejem a posypeme solí a grilovacím kořením. Do břišní dutiny vložíme bylinky s citronem a dutinu uzavřeme. Kuře vložíme do pekáče vymazaného troškou oleje. V předehřáté troubě pečeme při teplotě 180 stupňů 1 hodinu. Před dopečením začneme připravovat chlebovou omáčku. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme máslo, cibuli, hřebíček, bobkový list a strouhanku. Mléko ohřejeme až skoro k bodu varu. Hrnec odstavíme z plamene a necháme odstát 5 minut. Přidáme muškátový ořech a podle chuti osolíme. K přípravě druhé omáčky vyjmeme kuře z trouby a uložíme na servírovací mísu v teple. Z pekáče vylijeme všechnu šťávu, přidáme mouku a při mírné teplotě ji povaříme, dokud omáčka nezačne bublat a získávat zlatou barvu. Postupně do ní vmícháváme kuřecí vývar. Podle chuti osolíme a opepříme. Obě omáčky podáváme jako přílohu ke kuřeti. Každou zvlášť.

Podobné recepty:

Kuře na Cole, Kuře se zakys. smetanou, Kuře na pivě, Pikantní kuře s citronovou omáčkou, Kuře v rajčatové omáčce