Telecí řízky s jablky a plísňovým sýrem
2 telecí řízky, 1 jablko, 100 g plísňového sýra, 50 g celeru, 1, 25 dl bílého vína, 1, 25 dl vývaru, petrželka
Omáčka: 1, 23 dl sladké smetany, 1 vejce, 2 lžičky škrobové moučky
Oloupaný celer nakrájejte na malé kostičky. Z omytého jablka odstraňte jádřinec, rozčtvrťte a pokapejte citronovou šťávou. Sýr nakrájejte na 0,5 cm plátky. Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a prudce opečte z obou stranách. Plamen zmírníme a maso ještě asi 2 min. Dopékáme. Potom maso přeložte do ohnivzdorné mísy, poklademe na něj jablka a sýr a zapečte.
Na pánvi zpěníme máslo, přidejte celer a podlijeme bílým vínem a vývarem.
Připravte si omáčku ze sladké smetany, vejce a škrobové moučky. Asi po 10 min. omáčku přilijte do celerového vývaru a krátce povařte. Zapečené řízky polijte omáčkou, ozdobte petrželkou a podávejte s vařenými bramborami.
Telecí řízky po boloňsku, Telecí s jablíčky, Plnění telecí řízek, Grilované telecí řízky se sýrem, Telecí na citronech