Čínské vejce s cibulovou omáčkou
8 vajec, 3 sáčky černého porcovaného čaje, 1 lžičku soli, 2 lžíce sojové omáčky, 2 hvězdičky badyánu, voda
Cibulová omáčka: 2 cibule, 3 PL tuku, 3 lžíce hladké mouky, ½ kostky masoxu, pepř, sůl, citronová šťáva
Dobře umyté vejce vložte do studené vody, přiveďte k varu a vařte 6 min. Pak je vyjměte, po celém povrchu naklepejte skořápku, ale neloupejte. Do vroucí vody nasypte sůl, přidejte sáčky s čajem, sójovou omáčku a badyán. Vložte zpět vejce a pomalu vařte dalších 25 min. Pak odstavte z ohně a nechte vejce stát v odvaru dalších 8 hod. Pak je vyjměte a oloupejte, dejte na talíř a přelijte cibulovou omáčkou. Podávejte s vařenými brambory.
Cibulová omáčka: Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, posypte moukou a za stálého míchání připravte cibulovou jíšku. Zalijte ji vodou a dobře prošleháme. Přidejte masox a vaříme asi 20 min. Hotovou omáčku osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou.
TIP: Omáčku můžete i rozmixovat a přidat 2 PL kopru nebo na jemno nastrouhaného křenu.
Čínské zelí s cibulkou, Čínské těstoviny, Čínské nudle, Králík s cibulovou omáčkou, Rolky z krevet se zeleninou