Vařená perlička s bylinkově-octově omáčce

7.11.2012
Potřebujeme:

1 perlička, 1 svazek ředkviček, 1 řapíkatý celer, 2 žluté vodníci, 1 mrkev, 1 kousek černé ředkvičky, 12 mladých cibulek s natí, 1 cibule s 2 napíchaný hřebíčkem, 1 svazek bylinek - tymián, estragon, bobkový list, zelené části pórku , 2 stroužky česneku, celý pepř, sůl
Omáčka: 2 PL octa, 4 PL slunečnicového oleje, 2 lžíce olivového oleje, ½ dl bílého suchého vína, 2 šalotky, 2 PL posekané pažitky a petrželky, 30 g obíleným lískových oříšků, pepř, sůl

Jak na to:

Do 2 litrů vody dejte na kolečka nakrájenou mrkev, bylinky, celou cibuli, 6 zrníček pepře, celé stroužky česneku, sůl a povařte. Potom přidejte očištěnou a omytou perličku, zmírníte oheň a vařte asi 30 min. Stonky celeru omyjte, nakrájejte na kousky a svažte do svazku. Vodníci očistěte a nakrájejte. Nať z mladých cibulek odřízněte a očistěte je. Veškerou zeleninu přidejte k perličkou. Spolu vařte ještě 20 min. Ředkvičky očistěte tak, že jim nechte krátkou stopku. Vložte je do vývaru a ještě 10 min. vařte. Do menšího hrnce dejte víno, nadrobno nakrájenou šalotku a vařte, dokud se tekutina nevypaří.
V misce smíchejte ocet se solí, pepřem a pomalu přilijte oba oleje. Přidejte šalotku, bylinky a očištěné a posekané oříšky. Uvařenou perličku a zeleninu položte na předem rozehřátém mísu a podávejte posypanou čerstvě nastrouhanou černé ředkve a octovou omáčkou ve zvláštní misce.

Podobné recepty:

Pečené brambory vařené v octové vodě, Perlička s pomerančovým likérem, Studený salát, Mořská treska na víně a česneku, Candát na bylinkové omáčce