Jehněčí žebírka v županu na italský způsob
800 g jehněčího hřbetu s kostí, 1 lžičku soli, pepř, 3 lžíce oleje, 2, 5 dl bešamelové omáčky, 60 g šunky, muškátový oříšek, 2 čerstvé žampiony, 25 g sýra čedar, 1 lžičku oleje
Do těsta na obalování: 0, 5 kg máslového těsta, 1 žloutek, 50 g másla
Z očištěného, částečně vykostěného, umytého, osušeného jehněčího hřbetu se nasekáme žebírka, 135 g na porci. Maso se částečně uvolní od žebra, osolíme, okořeníme a opečeme z obou stran na oleji. Opečené žebírka se nechají vychladnout. Do vychladlé bešamelové omáčky se přidá na nudličky nakrájená šunka, na tenké plátky nakrájené, očištěné žampiony, osolí se, okoření strouhaným muškátovým oříškem, přidá se nastrouhaný sýr a spolu se dobře promíchá. Vychladlé opečené žebírka se potrat bešamelem tak, aby kost vyčnívala, povrch se urovná nožem namočeným v oleji. Máslové těsto se vyválí, rozdělí na čtverce, na které se položí žebírka tak, aby kost byla mimo těsta, těsto přehneme, aby se vytvořila kapsa, která se ze všech stran stlačí a na povrchu se potře rozšlehaným vaječným žloutkem. Ohnivzdorná miska (pekáč) se potře máslem, žebírka obalené v máslovém těstě se uloží nastojato tak, aby žebírkové kosti vyčnívaly, a vloží se péct do silně rozehřáté trouby dozlatova.
Upečené žebírka se podávají na horkém talíři a na čisté žebírkové kosti se navléknou papírové manžetky.
Vhodné přílohy: různě upravené brambory, zeleninové saláty a kompoty.
Jehněčí žebírka na bylinkách, Medové žebírka, Veronská telecí žebírka, Vepřová žebírka na grilu, Květák na italský způsob