Mazanec

Potřebujeme:

¼ l mléka, 30 g droždí, 120 g cukru krupice, ½ kg polohrubé mouky, 120 g másla, 1 vanilkový cukr, sůl, 4 žloutky, hladkou mouku na desku, 50 g rozinek, 50 g oloupaných mandlí pokrájených nahrubo, moučkový cukr, meduňka na ozdobení, alobal

Jak na to:

Do 100 ml vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru, 1 PL mouky, promíchejte, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Mouku smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, přidejte vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo, zbylé mléko (1 PL dejte bokem), špetku soli a 3 rozšlehané žloutky. Potom na pomoučněném vále vypracujte hladké těsto, které se nelepí k podložce. Nakonec vmíchejte okapané rozinky část mandlí. Těsto dejte do mísy vysypané moukou, zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte asi kynout asi 1 hod..
Z těsta udělejte 2 bochánky a každý dejte na samostatný papír na pečení. Nechte je nejméně 20 min. kynout. Pak je potřete zbylým žloutkem, který rozšlehejte s 1 PL mléka a posypte zbytkem mandlí.
Nůžkami jemně nastřihněte na vrchu mazance tvar křížku, vložte ho do středně vyhřáté trouby a pečte dozlatova. POKUD by povrch rychle hned, překryjte ho alobalem. Nakonec ozdobte meduňkou.

Podobné recepty:

Falešné buchtičky s vanilkovým krémem, Vánočka a mazanec, Mazanec, Bezlepkový mazanec či vánočka, Mazanec