Omáčka bearnaise

20.9.2012
Potřebujeme:

2 žloutky, 2 PL mouky (zarovnané), 1 dl mléka, 50 g sardelové pasty, 50 g másla, 1 dl smetany, 1 dl mléka, 1 dl bílého vína, 1 malá cibule, čerstvá pelyněk dračí, 1 citron, ½ pomeranče, šťávu, 2 bobkové listy, 5-10 zrnek celého pepře, sůl

Jak na to:

Žloutky z vajec a mouku smíchejte nahladko s mlékem a rozpuštěným máslem. Za stálého míchání zahustíme na malém plameni. Po odstavení z ohně přimíchejte bílé víno, nastrouhanou cibuli, zrnka pepře, bobkové listy, trochu nakrájené, čerstvé pelyňku dračí, nastrouhanou slupku citronu a pomeranče, jejich šťávu, trochu soli a smetanu. Nad párou za stálého míchání zahustíme, pak přeceďte (protlačte) přes síto a zřeďte sardelovou pastou a mlékem za stálého míchání na stole. Potom omáčku správné hustoty postavte do nádoby s horkou vodou, aby zůstala dostatečně teplá a nezhoustne.
Pro tuto omáčku dostat v zahraničí směs koření pod názvem "Herbadox", která obsahuje ještě i masový extrakt. Omáčka se přimíchává do salátů, jiných kořeněných omáček a majonéz.

Podobné recepty:

Ruská omáčka, Karamelová omáčka, Česneková studená omáčka, Špagety s Nivové omáčkou, Pekingská kachna