Kynutý věnec

½ kg polohrubé mouky, 90 g krystalového cukru, 50 g másla, 2 vejce, 30 g droždí, ¼ l mléka, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky soli, 1 lžíce rozinek, moučkový cukr na posypání
Jak na to:Smíchejte rozdrobené droždí, trochu mouky, 1 lžičku cukru a 1 lžičku vlažného mléka. Dejte na teplé místo. Mouku smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a přidejte žloutky.
Máslo dejte do zbylého mléka a mírně ho ohřejte. Vzešlý kvásek přidejte do mouky, přisypte umyté rozinky, přilijte vlažné mléko s máslem a vydělejte těsto. Dobře propracujeme a necháme vykynout. Potom těsto znovu vypracujte, rozdělte ho na 3 bochánky a dejte opět nakynout.
Těsto rozválejte na tři válečky, spleťte je do copu a spojte do věnce. Konce k sobě pevně přitlačte a věnec nechte nakynout. Vyšlehejte bílky a věnec nimi potřete. Pečte dozlatova ve středně vyhřáté troubě za občasného potírání bílky (asi 45 min.) Po vychladnutí věnec pocukrujte moučkovým cukrem.
Velikonoční kynutý věnec, Velikonoční věnec, Koláč jako kynutý, co nekyne, Likérový věnec s mandarinkami, Ořechový věnec