Kynutý závin s klobásovou - zelnou nádivku

Potřebujeme:

600 g polohrubé mouky, 60 g másla / margarínu, 3 dl mléka, 1 vejce, 1 lžička soli, kostky droždí (20 g), špetka cukru, voda podle potřeby,, Náplň: 300 g klobásy, 100 g uzené slaniny, ½ hlávky bílého zelí, 2 cibule, 2 natvrdo uvařená vejce, 2 uvařené brambory, 1 lžička mletého kmínu, 1 PL vegety

Jak na to:

Ve středu prosáté mouky udělejte důlek a vylijte do ní kvásek vymíchání z droždí, poloviny vlažného mléka, špetky cukru a 2 PL mouky. Nechte ho vykynout. Pak přilijte zbytek mléka, ve kterém jsme rozkvedlaly vejce a roztavený tuk, promíchejte, přidejte sůl a prohněťte hladké kypré těsto, které nechte vykynout.
Rozdělte ho na 3 bochánky. Každý rozválejte, natřete nádivkou, vypracujte do závinu a uložte vedle sebe na vymaštěný plech. Chvíli ještě nechte kynout, potřete je olejem nebo rozehřátou mastí, propíchejte vidličkou a upečte do zlatohnědá.

Nádivku: Slaninu nadrobno pokrájejte a osmahneme. Postupně k ní přidejte nasekanou cibuli a nadrobno nakrájené zelí a poduste do měkka. Potom ji nechte vychladnout, přimíchejte nadrobno nakrájenou klobásu, posekané vejce, nastrouhané brambory, kmín, vegetu a dobře promíchejte.

Podobné recepty:

Chřestový závin, Závin z listového těsta s hlívou, Koláč jako kynutý, co nekyne, Kynutý závin se škvarky, Kynutý závin se škvarky