Slaný koláč se špenátem

Potřebujeme:

300 g vykládacího těsta, 2 lžíce mléka na potření, 2 lžíce olivového oleje, 1 středně velká oloupaná cibule nakrájená na plátky, 2 oloupané a utřené stroužky česneku, 60 g vařených a okapaných malých mašliček (farfallini) nebo jiných drobných těstovin, 200 g tvarohu, 2 rozšlehaná vejce, 350 g rozmrazených, okapaných a nasekaných mražených listů špenátu, 100 g strouhaného čedaru, 1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 2 rajčata nakrájená na plátky

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Na pomoučené desce vyválíme z těsta tenkou kulatou placku dostatečně velkou, aby vykryla koláčovou formu o průměru 25 cm. Vyložíme formu těstem a okraje ořízneme.
Ze zbytků těsta vyválíme a vytvarujeme malé lístečky a ostrým nožem na nich naznačíme žilky. Spodek každého lístku potřeme studenou vodou a rozložíme je na okraj koláče tak, by se lehce překrývaly. Potřeme je mlékem a uložíme formu do chladničky.
V pánví rozpálíme olej a na mírném ohni na něm podusíme cibuli do měkka. Přidáme česnek a necháme minutu osmahnout, pak pánev odstavíme z ohně a do obsahu vmícháme vařené těstoviny.
Ve velké míse rozmícháme vejce s tvarohem a přidáme do nich špenát, čedar, těstovinovou směs, sůl a trochu pepře. Připravenou hmotu vlijeme do formy s těstem, uhladíme a pečeme v troubě 30 minut. Pak koláč vyndáme a kolečka rajčat složíme na povrchu do kruhu tak, aby se mírně překrývala.
Vrátíme do trouby a pečeme ještě 20 minut, až koláč ztuhne i uvnitř.

Podobné recepty:

Palačinky, Slaný cuketový koláč, Slaný koláč s vinnou klobásou podle apetitu, Cuketový slaný koláč, Slaný dýňový koláč