Sýrový nákyp se šunkou

Potřebujeme:

20 g strouhaného parmezánu, 50 g másla, 1 malá oloupaná cibule nasekaná na drobno, 50 g hladké mouky, 300 ml mléka, 4 vejce, žloutek a bílek zvlásť, 200 g dušené šunky nasekané na drobno, 100 g strouhaného čedaru, čerstvě mletý černý pepř

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 200 C. Vnitřek mělkého dobře vymazaného pekáčku vysypeme parmezánem.
V kastrolu rozpustíme máslo a cibuli na něm podusíme do měkka, ale nenecháme ji zhnědnout. Přidáme mouku a během minuty ji osmahneme, pak postupně přidáváme mléko a za sálého míchání uvedeme do varu. Vaříme, dokud směs hodně nezhoustne. Povaříme ještě minutu, pak kastrol odstavíme a necháme omáčku trochu vychladnout.
Do omáčky postupně zapracujeme žloutky, pak přidáme sekanou šunku, tři čtvrtiny strouhaného čedaru a trochu černého pepře. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Čtvrtinu sněhu vmícháme do sýrové omáčky, pak jemně přidáme zbývajíci sníh. Vzniklou směs nalijeme do připravené mísy a posypeme zbytkem čedaru.
V troubě zapékáme 25 minut, až nákyp dobře nabude a mírně ztuhne. Hotové podáváme s teplou bagetou a míchánám zeleninovým salátem.

Podobné recepty:

Květákový nákyp se šunkou, Sýrový salát se šunkou, Sýrový salát se šunkou, Sýrový salát se šunkou, Sýrový nákyp