Zapečené baklažány po italsku

Potřebujeme:

1 kg očištěných baklažánů nakrájených na plátky, 1 lžíce soli, 150 ml olivového oleje, 1 velká oloupaná cibule nasekaná na drobno, 700 g oloupaných, vykrájených a nasekaných rajčat, čerstvě mletý černý pepř, 1 lžíce sekané čerstvé bazalky, 50 g hladké mouky, 50 g strouhaného parmezánu, 350 g mozzarelly nakrájené na plátky, 2 lžíce čerstvé bazalky nakrouhané na drobno

Jak na to:

Baklažány posypeme 2 1/2 lžičky soli a necháme odstát, aby z nich vytekla hořká šťáva. Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C.
V kastrolu rozpálíme lžíci oleje a cibuli na ní osmahneme do měkka. Přidáme sekaná rajčata, zbytek soli a špetku pepře a pod pokličkou dusíme 10-15 minut. Pak kastrol odstavíme a do rajčat vmícháme bazalku.
Plátky baklažánů propláchneme, necháme okapat, ubrouskem je otřeme do sucha a nakonec posypeme moukou. Polovinu zbývajícího oleje rozehřejeme na pánví a postupně v nich plátky baklažánu osmahneme do zlatova, 2-3 minuty po každé straně.
Třetinu baklažánů rozložíme na dno vymazaného pekáče a posypeme je třetinou parmezánu. Na něj naklademe tčetinu plátků mozzarelly tak, aby mezi sebou měly trochu místa a zalijeme je třetinou rajčatové omáčky. Všechny vrstvy zopakujeme ještě dvakrát.
V předehřáte troubě pečeme 30 minut, až jídlo mírně zhnědne. Posypeme nakrouhanou bazalkou a podáváme s focacciou nebo jiným italským chlebem a čestvým zeleninovým salátem.

Podobné recepty:

Baklažány plněné masem a šunkou, Rýže po italsku, Smažený sýr po italsku, Pizza z pita chleba, Fazole po Italsku