Gratinovaná šunka se špenátem

Potřebujeme:

500 g oškrábaných brambor nakrájených na menší kostky, 30 g másla, 1 sředně velká oloupaná cibule nakrájená na jemno, 1 oloupaný a utřený stroužek česneku, 30 g hladké mouky, 1 1/2 lžičky mleté hořčice, 400 ml mléka, 100 g strouhaného vyzrálého čedaru, 350 g mražených špenátových listů (rozmrazíme a necháme okapat), 450 g vařené šunky pokrájené na menší kostky, čerstvá řeřicha potoční na ozdobení

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 190 C. Brambory necháme 5 minut povařit a slijeme vodu. Mezitím v kastrolu rozpustíme máslo a 3 minuty na něm dusíme cibuli. Přidáme česnek a dusíme ještě 2 minuty. Přidáme mouku a hořčici a odstavíme pánev z ohně.
Do hmoty postupně zašleháme mléko a na mírném ohni přivedeme omáčku za stálého míchání k varu, aby zhoustla. Přidáme 80 g čedaru a počkáme, až se rozpustí. Pak pánev znovu odstavíme a přidáme špenát.
Na dno velké zapékací mísy rozložíme polovinu brambor a zakryjeme je polovinou sýrové omáčky se špenátem. Rovnoměrně zasypeme šunkou, zakryjeme ji zbytkem brambor a zalijeme zbytkem omáčky. Navrch nasypeme zbývající čedar.
Takto připravené jídlo zakryjeme alobalem potřeným tukem a pečeme v troubě 30 minut, pak alobal sundáme a necháme ještě 15 minut zapéct, až omáčka zezlátne a bublá. Ozdobíme řeřichou a podáváme.

Podobné recepty:

Jarní šunka se špenátem, Těstoviny se špenátem a nivou, Zapékané těstoviny se špenátem, Těstoviny se špenátem, Zapečené palačinky se špenátem