Hovězí dušené na víně

Potřebujeme:

2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 450 g libových hovězích plátků nakrájených na kostky, 2 lžíce olivového oleje, 1 oloupaná a nasekaná velká cibule, 1 oloupaný a utřený stroužek česneku, 220 g otřených malých žampionů, 450 g oškrabaných brambor nakrájených na kostky, 4 středně velké očištěné mrkve nakrájené na tenká kolečka, 2 středně velké oloupané pastináky nakrájené na plátky, 300 ml hovězího vývaru, 200 ml suchého červeného vína, 1 bobkový list, 170 g očištěné čerstvé nebo mražené růžičkové kapusty, 2 lžíce sušené bylinkové směsi, 2 lžičky sekané petrželky

Jak na to:

V pevném igelitovém sáčku smícháme mouku, sůl a větší množství pepře a hovězí maso v něm protřepeme, až se důkladně obalí. Ve velkém kastrolu rozpálíme olej a maso na něm 5-8 minut pečeme do hněda. Pak maso přeložíme na talíř.
Do kastrolu dáme česnek a cibuli a dusíme 3 minuty. Přisypeme houby a necháme ještě minutu smažit. Vrátíme do kastrolu maso a přidáme brambory, karotku, pastinák, vývar, červené víno, bobkový list a sušené bylinky. Přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme na mírném ohni 1 1/4 hodiny. Přidáme růžičkovou kapustu, opět přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme 15 minut, aby maso i zelenina změkly. Vyjmeme bobkový list a přisypeme petrželku.
Servírujeme do hlubokých talířů a podáváme s tlustými krajíci vícezrnného chleba, kterými se dá hustá šťáva dobře vytřít.

Podobné recepty:

Houbofleky, Dušené žampióny na víně, Hovězí maso dušené na hořčici, Hovězí maso dušené na hořčici, Indonéské dušené hovězí plátky