Slaný koláč s lososem

26.6.2011
Potřebujeme:

80 g másla, 1 středně velká oloupaná cibule nasekaná na drobno, 2 středne velké očištěné stonky řapíkatého celeru nasekané na drobno, 3 lžice hlakdé mouky, 1-2 lžice čerstvého sekaného kopru, 1/2 lžičky soli, čerstvě mletý pepř, 400 g okapaného konzervovaného červeného nebo růžového lososa - nálev doplníme rybým nebo zeleninovým vývarem na 200 ml, 150 ml mléka, 1 lžíce citronové šťávy, 200 g očištěných hlaviček chřestu nakrájených na kousky, 6 plátů velkosti asi 35 x 20 cm mraženého těsta filo rozmrazíme a potřeme 60 g rozpuštěného másla, snítky kopru na ozdobení

Jak na to:

V kastrolu rozpustíme 30 g másla a na středne velkém ohni podusíme cibuli, zelenou papriku a celer do měkka. Vmícháme mouku a mícháme ještě minutu, pak přidáme kopr, sůl a trochu pepře.
Do směsi postupne vmícháme nálev z lososa a mléko a za stálého míchání přivedeme směs k varu. Snížíme teplotu a mírným varem vaříme 3 minuty, až směs zhoustne. Pak kastrol odstavíme, omáčku zakryjeme navhlčeným pergamenovým papírem a necháme 20 minut vychladnout.
Troubu předehrejeme na 200 C. Do omáčky vmícháme citronovou šťávu, z lososa odstraníme kůži a kosti a maslo rozebereme. Takto připravené maso vmícháme do omáčky a nalijeme do mělkého pekáčku o rozměrech asi 25 x 20 cm. Navrch rozložíme chřest.
Chřest zakryjeme dvěma pláty těsta tak, aby sa překrývaly. Trochu těsto zmačkneme, aby se do pekáčku vešlo. Totéž provedeme se zbývajícími pláty.
V troubě pečeme 20 minut. Pak teplotu snížíme na 180 C a pečeme ještě 10-15 minut, až těsto mírne zhnědne a náplň je dobře prohřátá (kdyby těsto příliš hnědlo, zakryjeme ho alobalem).
Hotové jídlo ozdobíme koprem a podáváme se zeleninovým salátem a chlebem (nejlépe olivovým).

Podobné recepty:

Tvarohová pomazánka s lososem, Tvarohová pomazánka s lososem, Slaný cuketový koláč, Cuketový slaný koláč, Slaný dýňový koláč