Hvězdičky pro diabetiky

Potřebujeme:

250 g hladké mouky,2 žloutky,60 g hroznového cukru,1 vanilkový lusk,špetka soli,125 g másla,150 g poloměkkých sušených švestek,50 g meruňkové dia marmelády,mouka na vál,pečící papír

Jak na to:

Hladkou mouku jeden žloutek, hroznový cukr, sůl a dřeň z vanilkového lusku promícháme, přidáme kousky změklého másla a vypracujeme hladké těsto. Pak ho vložíme do chladničky a necháme asi hodinu odpočinout.Opláchneme sušené švestky, nakrájíme je nadrobno a smícháme s marmeládou.Na pomoučněném vále rozválíme těsto na placku asi 3 mm silnou, tvořítkem z něj vykrajujeme hvězdičky ve třech velikostech, klademe je na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Nakonec hvězdičky potřeme švestkovou směsí a naskládáme je na sebe podle velikosti.Cukroví můžeme také připravit jiným způsobem. Tvořítkem vykrájíme hvězdičky stejné velikosti. Polovinu z nich pak potřeme švestkovou směsí. Do druhé poloviny hvězdiček vypíchneme otvor také ve tvaru hvězdičky. Jednotlivé hvězdičky klademe na sebe. Lehce stiskneme a žloutkem rozmíchaným se lžicí vody potřeme povrch hvězdiček. Opatrně je přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě 15-20 minut při teplotě 180 °C.

Podobné recepty:

Ořechové hvězdičky, Ořechové hvězdičky, Linecké hvězdičky, Mrkvové hvězdičky, Skořicové hvězdičky