Velikonoční bochánky

Potřebujeme:

na 4 bochánky: 1 kg polohrubé mouky, 20-25 dkg tuku (hera), 20-25 dkg cukru, 6-7 dkg droždí, sůl (1 lžička), 4 žloutky, 3/8-1/2 l mléka, rozinky, mandle

Jak na to:

Z části mléka, droždí, a lžičky cukru uděláme kvásek, necháme vzejít.Tuk si rozpustíme a necháme trochu schladnout. Po vykynutí přidáme kvásek do mouky (v které už je zamíchaná sůl) a vše zaděláme vlažným mlékem, rovnou přidáme žloutky, cukr, tuk, rozinky a vypracujeme těsto. Posypeme trochou mouky a necháme kynout (asi 1 hod.). Z vykynutého těsta vytvoříme bochánky a necháme je na plechu (vymazaný tukem nebo na pečícím papíře) ještě kynout. Potom potřeme vajíčkem a ozdobíme mandličkami. Pečeme asi 1 hod. Po upečení potřeme máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Bochánky , Tvarohový velikonoční bochánek, Velikonoční hrudka, Hermelínové bochánky, Velikonoční mazanec