Velikonoční mazanec

29.4.2008
Potřebujeme:

750 g mouky (polovinu hladké a polovinu hrubé, v nouzi vše polohrubá)140 g cukru,1 vanilinový cukr,180 g másla nebo Hery,trochu soli,40 g droždí,2 kostky cukru,asi 1/4 l mléka,4 žloutky,2-3 lžíce rumu,50 g rozinek,50 g mandlí,1 celé menší vejce na potření.

Jak na to:

Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, můžeme přidat 2 kostky cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek.V míse rozmícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, tuk a sůl, zaděláme kváskem, nakonec přilijeme žloutky.Vymícháme v hladké, tužší těsto, přidáme rozinky namočené v rumu i s rumem a mandle.Poprášíme moukou a necháme zakryté v teple asi hodinku kynout.Pak na plech vytvarujeme jeden velký nebo dva menší bochánky, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi půl hodiny kynout, možno ještě posypat plátky mandlí.Před vložením do trouby nahoře křížem nastřihneme a oblepíme proužky pečícího papíru, aby bochánky vyběhly nahoru a ne do stran(máte-li hodně tuhé těsto, není třeba).Po zapečení cca 10-15 min. proužky odstraníme.Pečeme asi 40-45 min. při 175°C.Po upečení ihned pocukrujeme.

Podobné recepty:

Falešné buchtičky s vanilkovým krémem, Vánočka a mazanec, Velikonoční mazanec, Velikonoční mazanec podle babičky, Velikonoční hrudka