Velikonoční mazanec podle babičky

Potřebujeme:

30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg hladké mouky, 4 dkg droždí + mléko dle potřeby (cca 200 ml), 10 dkg másla (nebo Hery), 1 vanilkový cukr, 10 dkg cukru, 2 lžíce oleje, 3 vejce, rum, sůl, rozinky, mandle, vejce na potření. Můžemi přidat citronovou kůru.

Jak na to:

Zaděláme si těsto, já mám pekárnu, takže vše nasypu do pekárny. Rozinky namočíme do rumu. Po vykynutí vytvarujeme bochánek, který potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi. Na plechu necháme ještě tak půl hodiny kynout. Uprostřed nastřihneme nůžkami, můžeme obložit pečícím papírem, aby se bochánek při pečení nerozplácnul, ale pěkně vyběhl do výšky. Papír po 10min vyndáme. Pečeme při 170 stupních.

Podobné recepty:

Falešné buchtičky s vanilkovým krémem, Vánočka a mazanec, Velikonoční mazanec, Velikonoční hrudka, Koktejl staré babičky