Meruňkový dľem
24.4.2008

1 kg odpeckovaných meruněk, 0,8 kg cukru, pektin
Jak na to:Plody rozpůlíme, odpeckujeme a rozčtvrtíte, aby nezhnědly, vložíme do vody s 10 g kyseliny citronové na litr - asi 1/4 plodů ponecháme v zásobě, zbytek plodů vaříme s malým množstvím vody, až uvolní šťávu, potom prudce vaříme 7 minut - bez přerušení varu přisypeme 200g cukru, pektin v prášku a část meruněk a vaříme dalších 7 minut - za stálého varu pak přidáme 600 g cukru a zbytek meruněk, var ukončíme podle rosolovatění džemu - plníme opět zahorka bez následné sterilizace.
Podobné recepty:Meruňkový krém s piškoty, Tvarohovo-meruňkový závin, Jablka v županu, Broskvový džem od almelka, Meruňkový koláč