Bazalkové pesto a špagety

Potřebujeme:

Čerstvá svěží bazalka - je jí třeba pořádný svazek, česnek, pecorino, parmazán, piniové oříšky, olej extra vergine a hrubá mořská sůl.špagety

Jak na to:

Otrhat z oprané a osušené bazalky jen pěkné lístky, hodit do mixéru spolu s pár zrnky soli, s 1-2(lépe) stroužky česneku a s 1/2 nastrouhaného nebo na kousky nakrájeného parmazánu, případně kousek pecorina pro chuť a vůni, je-li, přihodit piniová semínka, a zalít postupně za mixování cca půldeckou oleje, promixovat, pro lepší konzistenci dosypat potřebné množství sýra. Mixovat co nejméně, aby nezhořklo.Velmi rychlé, nesmírně chutné. Děda dával postupně všechny ingredience do kamenného mramorového hmoždíře a v něm též v lednici pod vrstvou oleje uchovával.nejprve rozdrtit bazalku se solí, pak přidat česnek, pinie, pak olej a nakonec na jemno nastrouhané sýry.Do vody k těstovinám nakrájet na kostky 1-2 brambory, uvarit al dente, zachovat pul sklenky vody od testovin s bramborami, s trochou teple vody rozmichat pesto, promisit s testovinami a bramborami, posypat parmazanem a dlabat.

Podobné recepty:

Bazalkové domácí italské pesto - na špagety, Bazalkové pesto, Sójově-fazolový salát, Kuřecí salát, Pasta pesto (omáčka)