Hovězí bourguignon

Potřebujeme:

500 g hovězího masa, 2 velké cibule, 4 větší mrkve, 6 snítek zelené petržele, větvička tymiánu, bobkový list, pepř, 5 lžic oleje, 500 ml červeného vína, 50 g slaniny, sůl

Jak na to:

Maso nakrájíme na větąí kostky, mrkev na kolečka a cibuli na hrubo. Ze zelené petrželky, bobkového listu a větvičky tymiánu svážeme kytičku (tzv. bouquet garni). Vše naskládáme do misky, střídavě vrstvu cibule, masa a mrkve. Přidáme bouquet garni, pepř, sůl a vše zalijeme vínem. Druhý den scedíme víno do hrnečku a oddělíme maso od zeleniny. V nádobě se silným dnem, nejlépe litinovým, dáme na oheň zesklovatět slaninu rozkrájenou na kostičky, přidáme olej a když se rozpálí, opečeme napřed maso, pak zeleninu a společně chvíli podusíme. Konečně přilejeme víno, ve kterém bylo maso naloženo, a na mírném ohni necháme přes dvě hodiny pomalu vařit.
Bourguignon podáváme nejlépe s bílým chlebem nebo vekou.

Podobné recepty:

Metropolitan hovězí steak, Hovězí bifteky, Hovězí polévka s těstovinami, Hovězí řízek Dubarry, Hovězí se slaninou