Hraběnčin moučník

15.7.2008
Potřebujeme:

500 g hladké mouky, 300 g hery, 180 g moučkového cukru, 5 vajec, 1 prášek do pečiva, 100 g strouhanky, 1 kg jablek, hrst vlašských ořechů, hrst rozinek a 1 lžička skořice

Jak na to:

Odvážíme si mouku a moučkový cukr, přidáme prášek do pečiva a tuto sypkou směs dobře promícháme. Potom oddělíme žloutky a bílky. Žloutky dáme do těsta, bílky necháme zatím stranou. Odvážíme si i heru a přidáme ji do těsta. Rukama zpracujeme hladké těsto, jednu třetinu z něj oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku. Vymastíme si velký koláčový plech, zbývající těsto rozválíme na vále a opatrně ho na plech přeneseme. Válečkem ještě upravíme tak, aby rovnoměrně pokrývalo celý plech. Oloupeme si jablka, odstraníme jádřince a jablka nakrájíme je na plátky. Těsto na plechu posypeme rovnoměrně strouhankou. pokryjeme nakrájenými jablky, posypeme skořicí, ořechy a propláchnutými rozinkami. Z odložených bílků našleháme tuhý sníh a rozetřeme jej po povrchu moučníku. A nyní přijde zlatý hřeb hraběnčina moučníku. Z mrazáku vytáhneme ztuhlé těsto a nastrouháme ho na hrubém struhadle rovnoměrně na povrch koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů.

Podobné recepty:

Banánový moučník s ořechy, Ovocný moučník, Hraběnčin řez, Nepečený jahodový moučník, Šťouchaná buchta