Hanácké koláče

Potřebujeme:

500 g hladké mouky, 100 g cukru, 40 g droždí, 3 žloutky, 100 ml oleje, 250 ml mléka, citronová kůra, špetka soli, l lžíce rumu, švestková povidla.
Tvarohová náplň: 300 g tvarohu, 80 g cukru, 3 žloutky, rozinky, citronová kůra. Drobenka: 100 g másla, 100 g cukru, vanilkový cukr, 100 g mouky polohrubé troška obilních kličků.

Jak na to:

Postup: z mouky, mléka, droždí, cukru, žloutků, oleje, citronové kůry a špetky soli připravíme polotuhé těsto, které necháme vykynout. Po vykynutí rozdělíme na 4 díly, které rozválíme na menší placky. Do každé zabalíme čtvrtinu náplně, opět vyválíme kulatý koláč asi 25 cm v průměru. Potřeme ho povidly, můžeme i jinou nádivkou a posypeme drobenkou. Pečeme při střední teplotě, aby se koláče nespálily a dobře propekly. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo máslem. Nádivku můžeme potřít rozšlehaným máslem a rumem.

Podobné recepty:

Těsto na kynuté koláče, Hanácké bobečky, Chodské koláče, Moravské koláče, Hanácké prsty