Zelné závitky s mletým masem a rýží

27.7.2008
Potřebujeme:

hlávkové zelí ( tohle mělo 1,6 kg), 500g mletého masa ( používám buřtík mraženého mletého krůtího masa, ale mamka dělá z klasického ), 2 velké rajské protlaky (á 200g z LIDLu), 400g rýže, 2-3 zeleninové bujony, 2-3 cibule podle velikosti, mletá paprika sladká, sůl, 1l vody, olej nebo tuk

Jak na to:

Na tuku orestujeme cibuli pokrájenou na kostičky, přidáme mleté maso a mícháme tak, aby se pěkně rozdrobilo. Osolíme, zasypeme mletou paprikou a necháme chvilku podusit. Syrovou rýži propláchneme, přimícháme do masa a necháme chladit. Z hlávky zelí vyřízneme ostrým nožem košťál co nejhlouběji tak, aby se uvolnilo co nejvíce listů. Pak celou hlávku vložíme do vroucí vody a pomocí dvou vidliček postupně pomalu uvolňujeme všechny listy a dáváme stranou vychladit. Pak jednotlivým listům seřízneme tvrdou část žeber, větší listy můžeme rozpůlit a plníme masovou směsí. Dno hrnce poklademe potrhanými, nebo příliš malými listy a na ně pěkně vyskládáme jednotlivé závitky. Podle velikosti hrnce můžeme udělat několik vrstev. V 1l vody rozmícháme bujony (stačí rozdrobit) a protlaky a opatrně závitky zalijeme. Dáme na plotýnku a pomalu dusíme 1 a půl až dvě hodiny. Nemícháme, jen můžeme občas chytit hrnec za obě ucha a s citem zatřást. Vaření neuspěchejte, dusí se velmi pomalu a dvě hodinky opravdu neuškodí. Chutě se pak báječně prolnou.

Podobné recepty:

Zelné závitky, Zelné závitky, Zelné taštičky, Zelné taštičky, Závitky z čínského zelí