Mazanec

Potřebujeme:

Suroviny: 250ml. vlažného mléka, 3 lžíce rumu, 3 žloutky, 150g rozpuštěného másla + trocha na pomazání, 550g polohrubé mouky, špetka soli, 100g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, nastrouhaná kůra z 1 citronu, špetka strouhaného muškátového oříšku (nemusí být), 50g sušených švestek pokrájených, 50g sušených meruněk pokrájených, 50g rozinek, 100g loupaných mandlí pokrájený

Jak na to:

Postup:
Těsto připravte v domácí pekárně (program 7- příprava těsta), sušené ovoce a mandle přidejte až po pípnutí a část mandlí si nechte na posypání. Pak těsto vyndejte, vytvořte dva bochánky, ty dejte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný máslem a nechte ještě chvilku v teple vykynout. Pak mazance nařízněte ostrým nožem křížem, pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte v předehřáté troubě pět až deset minut zprudka (250°C), pak teplotu snižte (180°C) a dopékejte ještě asi 40 minut. Ke konci přikryjte mazance alobalem,případně teplotu ještě snižte, aby se nepřipálili. Propečenost zkuste špejlí. Upečené mazance ihned potřete rozpuštěným máslem a nachte vychladnout.

Podobné recepty:

Falešné buchtičky s vanilkovým krémem, Vánočka a mazanec, Mazanec, Bezlepkový mazanec či vánočka, Mazanec