Nekynutá tvarohová vánoční štola

Potřebujeme:

370-400 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 vanil. cukr, 1,5 kypř. prášku, 1 lžička pomeranč. kúry (dá se koupit chemicky neošetřená sušená), 125 g cukru krupice, 1 měkký tvaroh, 100 g rostlinného tuku (např. Hera), 2 vejce, 50 g rozinek, 50 g vlašských ořechů
po upečení: 60 g másla, 50 g moučk. cukru, alobal

Jak na to:

Do mísy si dáme mouku, cukr krupici, sůl, prdopeč, van. cukr, pomer. kúru, nahrubo posekané ořechy, nahrubo posekané rozinky, vejce, tvaroh a rostlin. tuk (předem rozpuštěný a vychlazený). Promícháme nejdříve celé ručně a pak necháme dohnětat cca 3 min. v robotu (popř. metlama v míse).Poté si pomoučíme vál hladkou moukou a z těsta si uděláme tlustější obdélníkovou placku, kterou si pomyslně rozdělíme na třetiny (ty vám leží jakoby horizontálně před očima) . Stáčíme - nejdřív horní třetinu na prostřední, poté spodní třetinu na prostřední - lehce rukou přitiskneme a roztáhneme zpátky skoro do původní šířky. Nakonec ještě jednou spodní část přehneme nahoru tak do 2/3 šířky obdélníku.V tomto tvaru dáme na pečící papír - ničím nepotíráme - a dáme péct cca 30 min.Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a hodně zhusta posypeme moučkovým cukrem - to je typické pro štoly. Zabalíme do alobalu a necháme v chladnu, (ve spíži apod. - ne v lednici) uležet cca 2-3 týdny.

Podobné recepty:

Vánoční tvarohová štola, Jednoduchá vánoční štola, Novoroční bábovka, Vánoční tvarohová štola, Tvarohová štola od tetičky Pepičky