Omáčka mornay

13.3.2009
Potřebujeme:

40 gramů másla, 40 gramů mouky, 1/2 litru mléka, 150 gramů sýra (vhodný je ementál či jakýkoliv lehce tavitelný), sůl, bílý pepř

Jak na to:

Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou velmi pečlivě rozmícháme se studeným mlékem a dochutíme pepřem. Přidáme na jemno nastrouhaný sýr a na mírném ohni chvíli povaříme dokud se sýr nerozpustí. Po uvaření můžeme (ale nemusíme) ještě přidat nastrouhaný parmezán a/nebo zjemnit rozmíchanými 2 žloutky - v obou případech již nevaříme.

Podobné recepty:

Ruská omáčka, Karamelová omáčka, Česneková studená omáčka, Špagety s Nivové omáčkou, Pekingská kachna