Rajská s masovými kuličkami a houskový knedlík

8.11.2010
Potřebujeme:

240 g rajčatového protlaku, 3 lžíce hladké mouky, 1 litr vývaru cibule, koření - nové koření, bobkový list, bazalka, saturejka, cukr, stroužek česneku
Masové knedlíčky v rajské omáčce: 500g mletého masa (hovězí popř. míchané hovězí, vepřové a telecí), 1 cibule, 1 lžíce strouhanky, 1 menší vejce, 1 malý rajský protlak (2,5 dl rajčatové šťávy), 2 dl masového vývaru (i vody) 1 dl kyselé smetany (lze vynechat), tuk, černý a bílí pepř, 1-2 bobkové listy, 1-2 stroužky česneku.
houskové knedlík: 400g hrubé mouky, 1/4 l mléka, 5 včerejších rohlíků, 2 žloutky, 1 čajová lžička soli, 1 polévková lžíce soli.

Jak na to:

Na tuku nebo oleji lehce zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme 3 - 4 lžícemi hladké mouky a usmažíme tmavší jíšku, kterou rozředíme asi 1 l vývaru, přidáme bobkový list a nové koření. Krátce povaříme. Přidáme 240 g rajského protlaku, pokud jsme místo vývaru použili vodu, tak dáme 1 kostku hovězího bujónu, sůl , 2 lžíce cukru, rozdrcenou bazalku a saturejku, provaříme 5 - 10 minut potom dáme česnek. Vyjmeme koření (bobkový list, nové koření), kdo má rád hladkou omáčku, tak přecedí. Je-li pokrm řídký, zahustíme jej moukou rozmíchanou ve vodě. Nakonec můžeme dát trochu kečupu a dle chuti dosolíme a dosladíme.Někdo používá hřebíček a skořici, já místo toho dávám bazalku a saturejku.

masové kuličky: Mleté maso smícháme s jemně nakrájenou cibulí, 1 lžící strouhanky, vejcem (stačí bílek), osolíme, opepříme. Utvoříme menší kuličky, které krátce osmahneme na oleji. přidáme rajčatový protlak rozmíchaný ve vývaru (vodě) a okořeníme bobkovým listem, pepřem, česnekem utřeným se solí. Podusíme 20-30 minut. Před podáváním odstraníme koření, můžeme přimíchat kyselou smetanu.

houskové knedlíky:Do mouky, ve které jsme rozmíchali 1 čajovou lžičku soli, přidáváme po částech mléko s rozmáchanými žloutky a vypracováváme měchačkou tak dlouho, až je těsto lesklé a tvoří puchýře. Pak vmícháme nakrájené rohlíky a necháme 10 minut odpočinout. Mezitím dáme do většího hrnce vařit vodu, kterou osolíme polévkovou lžící soli. Pak rukama namočenýma ve studené vodě vytvoříme dvě šišky, které vložíme do vařící vody. Aby knedlíky nebyly oslizlé, musí se voda při jejich vložení vařit. Proto po vložení prvního knedlíku počkáme, až se bude voda opět vařit, pak teprve přidáme do hrnce i druhou šišku. Doba vaření je 25 minut. Ihned po uvaření knedlíky porcujeme nití nebo ostrým tenkým nožem.

Podobné recepty:

Bramboráky z houskového knedlíku, Knedlíky s vajíčkem, Houskový knedlík, Houskový knedlík, Vietnamská polévka s masovými kuličkami