Kuře po staročesku
1 ks kuřete dle chuti, sůl dle chuti, citronová šťáva dle chuti, zázvor, 60 g másla, 3 dcl vývaru nebo vody, 25 g hladké mouky, 250 ml smetany, 50 g mandlí
Jak na to:Kuře naporcujeme, osolíme, zakapeme citronovou šťávou, posypeme zázvorem, vložíme do tukem vymazaného pekáčku, zastříkneme vývarem a pečeme pod poklicí v mírně horké troubě doměkka. Během pečení podléváme kuře vypečenou šťávou, případně doléváme vývar.
Měkké kuře vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, mírně orestujeme, zalijeme vývarem a povaříme. Nakonec přidáme smetanu, dochutíme solí a citronovou šťávou.
Na talíři přelijeme pečené kuře omáčkou a posypeme opraženými a posekanými mandlemi. Podáváme s bramborovými kroketami, jemným houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Kuře po staročesku, Kuře na pivě, Uzené kuře, Pivní kuře, Kuře v římském hrnci