Jidáše

Potřebujeme:

1 kg hl.mouky, 1 kostka droždí, 80 g cukru krupice, 100 g másla, 3 vejce, 300 ml mléka, 200 g mletých mandlí nebo ořechů, 1 vanilkový cukr , citrónová kůra
NA POTŘNÍ: 50 g másla, 2 lžíce medu, 40 ml rumu, moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Do valžného mléka rozdrobíme droždí , se špetkou cukru a 2 lžícemi mouky ho zamícháme a necháme na teplém místě asi tak 15 minut vykynout.
Do velké mísy s moukou přidáme vejce , vanilkový a krupisový cukr , rozpuštěné máslo , nahrubo posekené mandle nebo ořechy , přilijeme kvásek a dobře propracujeme. Pokud je těsto příliš tuhé , přilijeme trochu vlažného mléka. Jakmile je spojené těsto , přesuneme ho na vál a propracujeme ho do hladka a v míse ho necháme kynout na teplém místě 30 minut.(Těsto musí zvětšit svůj objem aspoŇ 1x)
Z vykynutého těsta tvarujeme různé uzlíky , housričky , šnečky nebo preclíky. Na plechu necháme je necháme ještě 15 min.kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě 200´C 10-15 minut dozlatova.Ještě horké jídáše potřeme rozehřátým máslem s medem a rumem.Necháme zaschnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Jidáše