Zapečené špenátové brambory

Potřebujeme:

asi 2 oloupaných bramor, 1/2 balíčku zmrazeného ąpenátu, 4 vejce, 1 zakysaná smetana (nejlépe light), lžíce Ramy, asi 4 stroužky česneku, podle chuti kousek porku (cca 5 cm nadrobno nakrájeného) nebo vzrostlé výhonky staré cibule, sůl, pepř, koření na gyros, 1 sýr hermelín (přip. můžete zvolit balíček sýru niva), 1 balíček krájeného eidamu

Jak na to:

Brambory oloupeme a nakrájíme na asi 1/2 cm široké plátky. Rozmrazíme lehce špenát. Zapékací misku vymaľeme Ramou, příp. jiným tukem.
Do misky klademe řadu koleček brambor, posolíme, popepříme a okořeníme lehce gyrosem, přidáme část zlisovaného česneku. Poklademe další řadu brambor a učiníme totéž. Přes tuto vrstvu dále rovnoměrně poklademe kousky rozmrazeného špenátu a proložíme na kousky pokrájené poloviny hermelínu nebo nivy. Opět poklademe bramborami, pokořeníme, posypeme cibulovými výhonky nebo porkem, poklademe zbytkem česneku, příp. špenátu. Poslední vrstvu musí tvořit brambory vedle sebe kladené, které už jen opepříme, okořeníme gyrosem a osolíme.
Dáme do trouby a pečeme odklopené asi půl hodiny. Mezitím si nakrájíme plátkový sýr na větší kostky (z jednoho plátku cca 6-8 dílků) a zbytek hermelínu nebo nivy. Ve vštąím hrnku si rozmícháme 4 celá vejce s jednou krabičkou zakysané smetany. Troubu otevřeme, vytáhneme zapékací místu a co nejrychleji to zvládneme, rovnoměrně polijeme hmotou z vajec a smetany. Poklademe všemi pokrájenými sýry a zavřeme troubu, poté dopečeme ještě asi 15 až 20 minut. Nyní již pečlivě dohlížíme, aby se nám brambory nespálily. Podáváme jako samostatné jídlo.
Tip: Brambory se dají obměňovat podle toho, co zrovna doma najdeme v ledničce (hrášek, kukuřice, žampiony, brokolice). Pro masožrouty lze zapéci i se zbytky grilovaného kuřete, plátky šunky či uzeným lososem.

Podobné recepty:

Špenátové karbanátky, Zapečené kuřecí maso se špenátem, Špenátové pirohy z listového těsta, Plněné špenátové taštičky, Jehněčí steak se špenátovými listy na česneku