Křehký jablečný závin

Potřebujeme:

těsto: 250 g hladké mouky, 50 g másla, 2 vejce, 3 lžíce vlažné vody, 2 lžíce octa, špetka soli
náplň: 400 g vyjádřincovaných jablek se slupkou, 4 hrsti strouhanky, 100 g másla, 2 hrsti sekaných vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, cukr krystal dle chuti, skořice, 1 citron

Jak na to:

Jablka nakrájíme na jemné plátky, zakapeme šťávou z citronu, smícháme s najemno nasekanmi ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, skořicí, vanilkovým cukrem a krystalovým.Strouhanku opražíme dozlatova na 80 g másla a necháme vychladnout. Na vále do proseté a špetkou soli ochucené mouky zapracujeme vajíčka, změklé máslo, vodu a ocet. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které má kompaktní konzistenci, rozdělíme jej napůl a vyválíme tenký plát, který posypeme strouhankou, na ni jablka (do středu), zavineme, kraje utěsníme, přeneseme na plech vymazaný máslem.Obě nohavice potřeme rozpuštěným máslem (zbylých 20 g) a mlékem. Pečeme cca 40 min. při 160 - 170 stupních dozlatova. Závin necháme vychladnout, teprve potom krájíme a podáváme.

Podobné recepty:

Křehký jablečný závin, Jablečný závin, Závin z listového těsta s hlívou, Hrnkový jablečný závin, Zelný štrúdl